A- A+
Πότε μπορεί να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις - Το «κούρεμα» και η παραμονή στο ευρώ
Από την παραμονή της χώρας στο ευρώ εξαρτάται πλέον η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμούν οι διοικήσεις τους. Τι αλλάζει από το 2016.

Η παρέμβαση του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη σε συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη ήταν ενδεικτική των εκτιμήσεων των τραπεζιτών για τις αντοχές του κλάδου μετά την τρίτη από το 2013 ανακεφαλαιοποίηση.

«Σήμερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και δεν θα χρειαστεί άλλες αυξήσεις, εκτός αν η χώρα εισέλθει σε νέα περιπέτεια εξόδου από το Ευρώ» τόνισε ο έμπειρος τραπεζίτης.

Το κακό σενάριο

Με δεδομένο λοιπόν ότι από το 2016 ενεργοποιείται η κοινοτική οδηγία που προβλέπει πως στις τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια, στο κόστος διάσωσης θα συμμετέχουν και οι καταθέσεις, τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους.

Αν δηλαδή υπάρξει νέος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών, η κυβέρνηση «τα σπάσει» με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, το κλίμα επιδεινωθεί ξανά στην οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθυστερήσεων στα δάνεια, τότε δεν αποκλείεται οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Για το φθινόπωρο του 2016 είναι προγραμματισμένα νέα stress tests για όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο και οι ελληνικές τράπεζες φιλοδοξούν να περάσουν χωρίς ...απώλειες αυτό το νέο γύρο ελέγχου.

Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη φορά και οι καταθέτες να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Η ασφάλεια σήμερα

Πόσο όμως απέχουμε από αυτό το σενάριο; Η απάντηση είναι αρκετά, όσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους και δεν ξαναρχίσει τις ...τρέλες, τύπου δημοψηφίσματος.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης, σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν:

• Υψηλό απόθεμα προβλέψεων ύψους 57 δισ. ευρώ με κάλυψη των επισφαλών δανείων σε ποσοστό πάνω από 65%

• Τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών προσεγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης με μέσο όρο στην Ευρωζώνη κάτω από 13%.

Θωράκιση 94 δισ. ευρώ

Το άθροισμα των δύο αποτελεί μια ισχυρή θωράκιση συνολικού ύψους 94 δισ. ευρώ έναντι ενός χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων (NPEs), με βάση το διευρυμένο ορισμό της Τράπεζας Ελλάδος, συνολικού ύψους 116 δισ. ευρώ, εξήγησε ο πρόεδρος της Eurobank.

Παράλληλα, τα προ προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένης της Finansbank) διαμορφώνονται σε 4,2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για επιπρόσθετες προβλέψεις αν η κατάσταση χειροτερεύσει πριν αρχίσουν ν’ απομειώνονται τα ίδια κεφάλαια.

Δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη με τέτοια θωράκιση, που έχει ελεγχθεί πλήρως τρεις φορές με ενδελεχή stress tests. Η πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου των επισφαλών χορηγήσεων καλύπτεται από εξασφαλίσεις σε ποσοστό πάνω από 60%.

«Με την παραπάνω επάρκεια κεφαλαίων και την εκτιμώμενη επιστροφή στην κερδοφορία των τραπεζών το 2016, διαμορφώνονται πολύ ικανοποιητικές προϋποθέσεις για να επανέλθουν οι τράπεζες στη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και των πελατών» τόνισε ο κ. Καραμούζης.