A- A+
Στο 70%-80% ο πήχης χρήσης της κάρτας επί του εισοδήματος για το αφορολόγητο
Διευκρινίσεις σε σχέση με τη χρήση καρτών από το 2016, βάση της οποίας θα χτίζεται το αφορολόγητο, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με διαρροή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την αρχική εντύπωση που είχε δημιουργηθεί πως φορολογούμενοι με εισόδημα έως 9.545 ευρώ θα έπρεπε να δαπανούν το σύνολο του εισοδήματός τους με κάρτα για να πετύχουν τη μέγιστη απαλλαγή, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τις προθέσεις του.

Κλίμακα δαπανών

Ειδικότερα, θα ισχύει διαφορετικό ποσοστό δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιείται με την κάρτα, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιοπροβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τους τις κάρτες.

Όριο στο 80%

Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70-80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλουν στους επαγγελματίες και τα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές.