A- A+
Τι αλλάζει από τις 15/12 στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Πότε χάνεται - Πιο αυστηρό πλαίσιο
Σε εφαρμογή τίθενται από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 οι νέες διατάξεις που σχετίζονται με την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους δεν είναι συνεπείς με την εφορία.

Η 15η Δεκεμβρίου διαχωρίζει τις οφειλές σε παλαιές και νέες, με τις πρώτες να διέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία και τις δεύτερες από τη νέα.

Η διαχωρισμός τους γίνεται βάση της νόμιμης προθεσμίας πληρωμής της οφειλής, η οποία για να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς θα πρέπει να είναι έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Για οφειλές με νόμιμη προθεσμία πληρωμής την 16η Δεκεμβρίου και αργότερα, ισχύει το νέο αυστηρότερο πλαίσιο.

Οι διαφορές

Για οφειλές με νόμιμη προθεσμία καταβολής έως 15/12/2015 η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

Για όλες τις μεταγενέστερες οφειλές, δηλαδή όσες καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 16η Δεκεμβρίου, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εάν δημιουργηθούν νέα χρέη που δε θα ρυθμιστούν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της οφειλής από το Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται όταν οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών (3) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ΄ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους

γ) έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις

δ) δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Οι νέες προθεσμίες

Κατ΄ εξαίρεση, και όχι πέραν της 31.12.2017, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές εξοφληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας από την ημερομηνία που αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Η προθεσμία αυτή ορίζεται σε τριάντα (30) ημέρες μέχρι τις 30.6.2016 και σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την 1.7.2016 μέχρι τις 31.12.2017.

Επιπλέον, από την 1.1.2017 μέχρι τις 31.12.2017, η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.

Η ρύθμιση δεν χάνεται, εάν οι νέες οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης ή υπάγονται σε ρύθμιση μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Εάν το συνολικό ύψος των οφειλών, νέων και εντός ρύθμισης, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνον εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους μέσα στη νόμιμη προθεσμία.