A- A+
Προθεσμιακές: Ωρα για παζάρι στο επιτόκιο - Οδηγός αγοράς
Κατάλληλη είναι η τρέχουσα περίοδο για μία διαπραγμάτευση του επιτοκίου της προθεσμιακής σας κατάθεσης, καθώς οι τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στο ...παζάρι.

Λόγω του κλεισίματος της χρονιάς, το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών έχει λάβει σαφείς οδηγίες με στόχο να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες καταθέσεις, ώστε να αποτυπωθεί αυτό στους ετήσιους ισολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, για ποσά που ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης ενός καλύτερου επιτοκίου με το dealing room κάθε τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα και με το ύψος της αποταμίευσης, οι καταθέτες που θα το παζαρέψουν, μπορούν να πετύχουν μία υψηλότερη σε σχέση με τυποποιημένα προϊόντα, απόδοση της τάξης των 5 ή το πολύ 10 μονάδων βάσης.

Επιλέγουν μήνα

Υπενθυμίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών προθεσμίας σε όλες τις τράπεζες προσφέρουν τα ίδια επιτόκια, τα οποία κυμαίνονται από 0,60% έως 1,10% ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.

Σε αυτή τη φάση, η διάρκεια της προθεσμιακής δεν παίζει κανένα ρόλο, μιας και τα επιτόκια είναι ίδια ανεξάρτητα από το χρόνο ωρίμανσης των προϊόντων.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, δεδομένης και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις τάξεις των αποταμιευτών, το 80% των καταθετών επιλέγουν προϊόντα μηνιαίας διάρκειας.

Έρχονται μειώσεις

Επειδή οι τράπεζες ετοιμάζουν μία ακόμη μείωση στα επιτόκιά τους, όσοι έχουν την ψυχολογία, και δεν φοβούνται για μία νέα ...χρεοκοπία της χώρας το 2016, θα τους συνέφερε να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν πετύχουν δε, υψηλότερη της συμβατικής απόδοσης μέσω του ...παζαριού, τότε καθόλη τη διάρκεια του 2016 θα απολαμβάνουν τόκους υψηλότερους από τους λοιπούς καταθέτες.

Προσοχή όμως! Λόγω των capital controls δεν είναι δυνατή η πρόωρη λήξη μίας προθεσμιακής κατάθεσης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr