A- A+
Άρση των capital controls τον Ιούνιο βλέπει τώρα και ο Γ. Χουλιαράκης - Οι εκτιμήσεις των τραπεζών
Στο καλοκαίρι τοποθετεί πλέον και επισήμως η κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για άρση των capital controls στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Η εκτίμηση

«Θα ήταν ασφαλές να πω ότι όλοι οι έλεγχοι θα αρθούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016» δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις».

Η εκτίμηση αυτή είναι ίδια με αυτήν που είχαν διατυπώσει τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Moneyonline.gr, αμέσως μετά το πέρας της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων με επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια.

«Δεν μπορούμε να το πράξουμε γρήγορα γιατί δεν θέλουμε πισωγυρίσματα» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης αποκαλύπτοντας μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Τι λένε οι τράπεζες

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων βάζει τέρμα στα σενάριο «κουρέματος» των καταθέσεων και θέτει τις βάσεις για πλήρη άρση των capital controls.

Πρόκειται για μία διαδικασία που θα γίνει σταδιακά και θα εξαρτηθεί από το βαθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά, όπως αυτός θα αποτυπωθεί και στην πορεία των υπολοίπων καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι τραπεζικές διοικήσεις γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη.

Θεωρούν δε ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές θα παίξουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα.

Το βασικό σενάριο

Ωστόσο, ένα λογικό σενάριο προβλέπει τα εξής:

- Ένα πρώτο μεγάλο πακέτο αλλαγών αναμένεται στο πρώτο δίμηνο του 2016, με χαλάρωση των μέτρων για μετατροπή καταθέσεων σε επενδύσεις και για την πραγματοποίηση εισαγωγών από τις επιχειρήσεις

- Η δεύτερη ευρείας κλίμακας χαλάρωση αναμένεται μετά το Πάσχα και θα αφορά κυρίως την αποστολή εμβασμάτων από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό προς τους προμηθευτές τους

- Η πλήρης άρση των περιορισμών, που θα αφορά και τους ιδιώτες αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν βελτίωση του κλίματος στην οικονομία. Εάν υπάρξει εκ νέου πολιτική αστάθεια, το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει.

Το όριο των 420 ευρώ

Από την άλλη πλευρά, το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ στις αναλήψεις μετρητών ενδεχομένως να μην αλλάξει μέχρι τέλους.

Δηλαδή η άρση αυτού του περιορισμού να «περάσει» με το τελευταίο κύμα αλλαγών που τοποθετείται χρονικά στο επόμενο καλοκαίρι.

Κι αυτό διότι οι πολίτες φαίνεται ότι εξυπηρετούνται επαρκώς με το σημερινό καθεστώς, έχοντας προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το καλοκαίρι και μετά.

Στοίχημα το νέο χρήμα

Οι τράπεζες πάντως θα επιδιώξουν να υπάρξει στις αρχές του 2016 άρση των περιορισμών για το «φρέσκο» χρήμα που εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει κανένας περιορισμός μόνο για κεφάλαια που εισέρχονται στην Ελλάδα με έμβασμα από ξένη τράπεζα.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαχθούν ξανά στο σύνολό τους εκτός χώρας, ενώ το 10% μπορεί να αναληφθεί υπό τη μορφή μετρητών.

Από την άλλη πλευρά, ελευθερία υπάρχει και για το προϊόν ρευστοποίησης επενδυτικών προϊόντων, όπως αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, τα οποία μπορούν να επανατοποθετηθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, αρκεί να είναι της ίδιας κατηγορίας (εκδόσεως ξένου οίκου με θεματοφυλακή εκτός χώρας).

Επιτάχυνση εισροών

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls.

Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.