A- A+
Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στον ΟΑΕΕ - Ελάχιστο ποσό 150 ευρώ
Στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του προσανατολίζεται ο ΟΑΕΕ, με στόχο να διευρύνει τον αριθμό των μελών του που ...πληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», θα τεθεί ένα κατώτατο ελάχιστο όριο ασφαλιστικής κάλυψης, το οποίο θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 150 και 200 ευρώ.

Από εκεί και πέρα τα ετήσια ασφάλιστρα θα υπολογίζονται ως ποσοστό του καθαρού εισοδήματος του επαγγελματία. Το ποσοστό αυτό συζητείται να οριστεί στα επίπεδα του 20%.

Εισφορές 2.000 ευρώ

Το κλειδί στον ανασχεδιασμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εισόδημα βάσει του οποίου θα καταβάλουν τις εισφορές τους και αυτό γιατί σχεδόν οι 7 στους 10 δηλώνουν (εμφανίζουν) εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ το χρόνο, όταν σήμερα ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν ως τις 12.000 ευρώ.

Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα.

Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.