A- A+
Προσφορές για την επιστροφή των καταθέσεων του «σεντουκιού» ετοιμάζουν οι τράπεζες
Δυναμικές καμπάνιες για την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ετοιμάζουν οι τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Οι τραπεζίτες θεωρούν πως ένας εφικτός στόχος, εφόσον δε χαλάσει εκ νέου το κλίμα στην αγορά, είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά 25 δισ. ευρώ μέσω της επιστροφής των αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στο σύστημα μέσα στην επόμενη διετία.

Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν διαρρεύσει υπό τη μορφή μετρητών περί τα 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% περίπου των σημερινών υπολοίπων.

Τα χαρτονομίσματα

Οι τράπεζες από τις αρχές του 2016 θα επιδοθούν σε έναν κρίσιμο αγώνα για τον ...επαναπατρισμό όσο το δυνατόν περισσότερων καταθέσεων.

Πρόκειται για χρήματα που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες, σε προσωπικές κρυψώνες ή «παρκαρισμένα» σε ασφαλείς επενδύσεις, όπως κυρίως τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων ξένων οίκων.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, εξαλείφεται ο κίνδυνος «κουρέματος» και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για πλήρη άρση των capital controls.

Τα capital controls

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θεωρούν κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση του ρυθμού επαναφοράς ρευστότητας στο σύστημα, την εξάλειψη κάθε περιορισμού στο φρέσκο χρήμα.

Ο λόγος γίνεται για νέα μετρητά που κατατίθενται στις τράπεζες. Εάν τα χαρτονομίσματα αυτά μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό να ξανααναληφθούν ανά πάσα στιγμή, τότε εκτιμάται πως αρκετός κόσμος θα τα επιστρέψει στο λογαριασμό του.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταθέσει σε χαρτονομίσματα 50.000 ευρώ, με το προτεινόμενο καθεστώς θα μπορεί να τα ξαναπάρει πίσω ή να τα μετατρέψει σε οποιοδήποτε επενδυτικό προϊόν επιθυμεί ή να τα στείλει ακόμη και σε λογαριασμό του στο εξωτερικό.

Μεγάλη δεξαμενή για τη ρευστότητα των τραπεζών αποτελούν και τα αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων που διέθεσαν τους τελευταίους μήνες, για τα οποία επίσης θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση.

Οι προσφορές

Πέρα όμως από την πολύ σημαντική εξάλειψη των περιορισμών που ισχύουν σήμερα, οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν ελκυστικές προσφορές για να δελεάσουν τους καταθέτες.

Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες προσφορές:

- Με συχνότερη καταβολή των τόκων, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση

- Με ελεγχόμενη αύξηση των αποδόσεων, αποκλειστικά για το νέο χρήμα

- Με σύνδεση των καταθέσεων με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών

- Με ελκυστικούς όρους σε σχέση με τις δυνατότητες πρόωρης ανάληψης