A- A+
Το τελικό σχέδιο για τις συντάξεις - Μειώσεις από 2% ως 20% ανάλογα με το Ταμείο
Έως και 20% ανάλογα με το Ταμείο θα μειωθούν οι συντάξεις από τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

Οι νέες συντάξεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το ΙΚΑ.

Όσον αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτός θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος έχει 35 έτη εισφορών είχε μισθό 1.800 ευρώ και παίρνει πλέον μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με βάση των νέο επανυπολογισμό θα πάρει 1.077 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα 693 ευρώ που είναι η σύνταξη με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ που είναι η εθνική σύνταξη.

Οι μειώσεις ανά Ταμείο

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο ασφαλιστικό θα υπάρξουν οι ακόλουθες μειώσεις κατά μέσο όρο:

- Δημόσιο από 5% έως και 7%

- ΙΚΑ από 2% έως και 3%

- ΤΕΒΕ έως 15%

- ΔΕΚΟ - τράπεζες έως 20%

Εθνική σύνταξη υπό όρους

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Θα δίνεται μόνο αν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ αυτό θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει παράλληλη μείωση από 10% έως και 20% στα σημερινά ποσά των εφάπαξ.