A- A+
Πλήρης άρση των capital controls στα «νέα» μετρητά θέλουν οι τράπεζες - Πώς θα λειτουργεί
Την άρση των περιορισμών στις καταθέσεις που εισέρχονται από εδώ και στο εξής στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με τη μορφή χαρτονομισμάτων ζητούν οι τράπεζες.

Στόχος τους είναι να αποκατασταθεί ταχύτερα η εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι η άρση των περιορισμών στο «φρέσκο» χρήμα θα συμβάλλει καθοριστικά για την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα.

Τι ισχύει σήμερα

Αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει κανένας περιορισμός μόνο για κεφάλαια που εισέρχονται στην Ελλάδα με έμβασμα από ξένη τράπεζα.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαχθούν ξανά στο σύνολό τους εκτός χώρας, ενώ το 10% μπορεί να αναληφθεί υπό τη μορφή μετρητών.

Από την άλλη πλευρά, ελευθερία υπάρχει και για το προϊόν ρευστοποίησης επενδυτικών προϊόντων, όπως αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, τα οποία μπορούν να επανατοποθετηθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, αρκεί να είναι της ίδιας κατηγορίας (εκδόσεως ξένου οίκου με θεματοφυλακή εκτός χώρας).

Στόχος τα 25 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank σε συνέδριο της ΕΣΕΕ, από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δισ. ευρώ.

Μόνο το τελευταίο έτος 45 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, με το 80% αυτών να παραμένει σύμφωνα με τον ίδιο στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.

«Κατά την εκτίμησή μας, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου 25 δισ. ευρώ καταθέσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία».

Άρση περιορισμών

Ο κ. Καλαντώνης υποστήριξε ότι σίγουρα, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μόλις ολοκληρώθηκε, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων.

Πρόσθεσε όμως πως αυτό δεν αρκεί. «Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα».

Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls.

«Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Καλαντώνης.