A- A+
Ξεκινά στις 30/11 η αύξηση της ΕΤΕ για τους ιδιώτες επενδυτές - Με discount 87% η τίμή διάθεσης
Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα από την Εθνική Τράπεζα η διαδικασία διάθεσης νέων μετοχών στην εγχώρια αγορά για ιδιώτες επενδυτές, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά μετοχών θα γίνει στην ίδια τιμή διάθεσης που έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τους θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή στα 0,02 ευρώ ανά μετοχή ή 0,30 ευρώ ανά μετοχή μετά το reverse split που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Το discount

Η τιμή αυτή σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας 23/11 είναι χαμηλότερη κατά 87%, συνιστώντας μία επενδυτική ευκαιρία για τους μετόχους της τράπεζας, αλλά και για όσους θέλουν να μπουν σήμερα στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η προσφορά μετοχών θα γίνει με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου με στόχο την άντληση έως 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της τράπεζας στο Reuters, «η προσφορά θα είναι ανοιχτή σε όλους τους εγχώριους επενδυτές χωρίς ελάχιστο αριθμό».

Η βοήθεια από ΤΧΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει συγκεντρώσει έως σήμερα το ποσό των 1,16 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων και της διεθνούς προσφοράς, ενώ μέσω της υποχρεωτικής μετατροπής τίτλων ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ σε μετοχές, έχει εξασφαλίσει συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 1,46 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests. Ως εκ τούτου με την προσφορά μετοχών στην Ελλάδα θα μειώσει το λογαριασμό μέχρι την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της, ύψους 4,48 δισ. ευρώ.

Αν καταφέρει να μαζέψει από την ελληνική αγορά το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εισφέρει συνολικά 2,7 δισ. ευρώ.

Για το ποσό αυτό θα εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) κατά 75%, δηλαδή 2,02 δισ. ευρώ και κατά 25% κοινές μετοχές.

Τα 2 δισ. ευρώ των CoCos θα αποπληρωθούν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank στην Τουρκία.