A- A+
Πώς θα γλυτώσετε το φόρο από ανείσπρακτα ενοίκια - Τι ορίζει ο νέος νόμος
Καταργήθηκε η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες στο Δημόσιο, προκειμένου να γλυτώσουν το φόρο που τους αναλογεί. Αναδρομική ισχύ από 1/1/2015.

Εφόσον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να γλυτώσουν το φόρο, θα πρέπει να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια σε ειδικό κωδικό στο έντυπο της δήλωσης και να έχουν καταθέσει αγωγή σε βάρος του ενοικιαστή τους.

Η νέα νομοθεσία

Με το άρθρο 11 του Ν. 4346/2015 που δημοσιεύτηκε στις 20.11.2015, και αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια από 1.1.2015 και μετά, θεσμοθετήθηκε η μόνη πρακτικά δυνατή λύση.

Ορίστηκε ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

1) Έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή

2) Έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή

3) Έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Αν συντρέχει κάποιο από τα παραπάνω, τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η νέα ρύθμιση δεν προϋποθέτει εξώσεις, και ούτε καν διεξαγωγή δίκης, αφού αρκείται σε απλή άσκηση αγωγής, έστω και την τελευταία στιγμή προ της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης.