A- A+
Τρεις τρόποι επαναπατρισμού καταθέσεων - Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για συντελεστές
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να θεσμοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν σε ξένες τράπεζες και σε άλλες επενδύσεις εκτός Ελλάδος μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι 3 επιλογές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη τη ρύθμιση με την οποία θα δίνονται τρεις επιλογές σε όλους όσοι έχουν βγάλει αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό:

1) Συμπληρωματική δήλωση

Η πρώτη δυνατότητα (που ισχύει και σήμερα) είναι ο επαναπατρισμός χρημάτων με ταυτόχρονη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης για τον χρόνο κτήσης των συγκεκριμένων ποσών.

Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογικός συντελεστής είναι υψηλός.

Βέβαια, όπως επισημαίνει κορυφαία πηγή στο «Βήμα», «φορολογικοί αυτόχειρες» είναι δύσκολο να υπάρξουν, άρα αυτή η λύση λειτουργεί μόνο σε όσους πέφτουν στα δίχτυα των ελέγχων, όπως γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ.

2) Συντελεστής 15%

Η δεύτερη δυνατότητα θα είναι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με την καταβολή φόρου με συντελεστή 15% και κίνητρο την απαλλαγή από κάθε έλεγχο «πόθεν έσχες».

3) Συντελεστής 7%

Η τρίτη δυνατότητα που εξετάζεται είναι να συνδεθεί ο επαναπατρισμός με επενδύσεις για αγορά επιχειρήσεων ή ακινήτων, ακόμη και για τη στήριξη υφισταμένων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής θα είναι 7%. Η λύση αυτή, η οποία από ορισμένους κύκλους εκλαμβάνεται ως «αμνηστία», θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική καθιέρωση του περιουσιολογίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχηματίζεται ηλεκτρονικό αρχείο με τα εμβάσματα Ελλήνων στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.