A- A+
Με επιτυχία εκλεισε και το βιβλίο της Τρ. Πειραιώς - Discount 80% στην τιμή
Την άντληση 1,34 δισ. ευρώ μέσω του βιβλίου προσφορών που έκλεισε την Παρασκευή, πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς, παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας με προσωπικές επαφές το τελευταίο 24ωρο κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 200 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Τα 1,34 δισ. ευρώ που καταφέρνει να συγκεντρώσει από την αγορά ο συστημικός όμιλος, σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό όφελος των 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων καλύπτουν το βασικό σενάριο της άσκησης.

Στο 80% το discount

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται σε εφιαλτικά, όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και το σύνολο του κλάδου, μίας και ή Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ελλάδα, σενάρια ...επείγουσας εξυγίανσής του.

Πάντως η έκπτωση που πέτυχαν οι θεσμικοί επενδυτές στο βιβλίο προσφορών έφτασε το 80% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 20/11, καθώς η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στα 0,003 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2,76 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, κατά 2 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Μετά την αύξηση το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα πέσει στο 22% από 67% σήμερα.