A- A+
Κακός οιωνός για την Τρ. Πειραιώς η μικρή ζήτηση για ΕΤΕ - Ελπίδα για κλείσιμο σήμερα της αύξησης
Κακό οιωνό για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές την χαμηλή ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Ο όμιλος της ΕΤΕ έκλεισε το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη, αναπληρώνοντας μεν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, με χαμηλή ωστόσο κάλυψη, μόλις 33%, της έκδοσης μετοχών στο εξωτερικό, και με τιμή διάθεσης στα 0,02 ευρώ, ήτοι με discount 94%!

Η προσπάθεια

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εξαντλούνται τα κεφάλαια που ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός πως στις αυξήσεις κεφαλαίου των Eurobank και Alpha Bank δεν κατάφεραν να εισέλθουν επενδυτές που ήθελαν να τοποθετήσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Εκεί ποντάρει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μέχρι και πριν λίγες ώρες διέρρεε πως είχε συγκεντρώσει περί τα 1 δισ. ευρώ από τα 1,34 δισ. ευρώ που αναζητά.

Επιπλέον, πραγματοποιεί με τεράστια προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίου, στα όρια του ...εράνου, στον εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, ζητώντας τη συμμετοχή υγιών σχημάτων στην ανακεφαλαιοποίησή του, με ποσά που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η έκδοση μετοχών στο εξωτερικό να κλείσει σήμερα, Παρασκευή, μιας και έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των 2 δισ. ευρώ για δημοσιονομικές ανάγκες.

Τι θα πάθει η Πειραιώς

Εάν η μεγαλύτερη συστημική τράπεζα δεν καταφέρει να πιάσει το όριο για την κάλυψη των βασικών αναγκών του σεναρίου, το κλίμα στο ελληνικό banking θα χαλάσει αρκετά, ενώ θα ανατραπούν κι οι τρέχουσες ισορροπίες.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναπληρώσει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες …επείγουσας εξυγίανσης.

Αυτό σημαίνει ότι ο επόπτης, η ΕΚΤ, αναλαμβάνει πλήρη δράση και αποφασίζει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν τι θα γίνει με την τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση:

- Διασφαλισμένο θα πρέπει να θεωρείται το σύνολο των καταθέσεων της τράπεζας

- Οι πιστωτές της, κάτοχοι ομολόγων, μπορεί να χάσουν ακόμη και το σύνολο της αξίας των τίτλων που κατέχουν

- Οι μέτοχοι χάνουν τα πάντα

Δραματική συρρίκνωση

Σε αυτό το σενάριο, η Τράπεζα Πειραιώς θα χάσει σχεδόν αυτόματα όλες τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, θα τεθούν προς πώληση όλες οι θυγατρικές της, ενώ στο εσωτερικό θα υπάρξει σημαντική συρρίκνωση.

Η τράπεζα θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη είτε να παραμένει αυτόνομη μέχρι να πουληθεί ή να απορροφάται άμεσα από κάποιον από τους λοιπούς συστημικούς ομίλους.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και του δικτύου της θα είναι σημαντική. Ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 50%.