A- A+
Ζορίζεται η Τράπεζα Πειραιώς να βρει τα κεφάλαια που της λείπουν – Τι θα συμβεί αν…
Δεν έχει καταφέρει ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για την κάλυψη του βασικού σεναρίου των stress tests, μέσω του οποίου εξασφαλίζει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Με βάση το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκρινε η ΕΚΤ η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει από τις αγορές τουλάχιστον 1,34 δισ. ευρώ, ποσό που σε συνδυασμό με το όφελος των 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επαρκεί για την αναπλήρωση του ελλείμματος των 1,9 δισ. ευρώ.

Ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι του λείπουν περίπου 340 εκατ. ευρώ για να πετύχει το στόχο του.

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών από τις Alpha Bank και Eurobank την Τετάρτη, και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας από την Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη, θα γίνει η τελευταία προσπάθεια από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Πειραιώς ποντάρει στην ικανοποίηση της υπερβάλλουσας ζήτησης για τοποθετήσεις τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η οποία δεν θα μπορέσει να ικανοποιηθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών.

Βέβαια, η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναμένεται να είναι …εξευτελιστική.

Το κακό σενάριο

Το θέμα είναι βέβαια να βρεθούν τα κεφάλαια που λείπουν, διότι διαφορετικά το μέλλον του ομίλου διαγράφεται …δυσοίωνο.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναπληρώσει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες …επείγουσας εξυγίανσης.

Αυτό σημαίνει ότι ο επόπτης, η ΕΚΤ, αναλαμβάνει πλήρη δράση και αποφασίζει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν τι θα γίνει με την τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση:

- Διασφαλισμένο θα πρέπει να θεωρείται το σύνολο των καταθέσεων της τράπεζας
- Οι πιστωτές της, κάτοχοι ομολόγων, μπορεί να χάσουν ακόμη και το σύνολο της αξίας των τίτλων που κατέχουν
- Οι μέτοχοι χάνουν τα πάντα

Δραματική συρρίκνωση

Σε αυτό το σενάριο, η Τράπεζα Πειραιώς θα χάσει σχεδόν αυτόματα όλες τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, θα τεθούν προς πώληση όλες οι θυγατρικές της, ενώ στο εσωτερικό θα υπάρξει σημαντική συρρίκνωση.

Η τράπεζα θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη είτε να παραμένει αυτόνομη μέχρι να πουληθεί ή να απορροφάται άμεσα από κάποιον από τους λοιπούς συστημικούς ομίλους.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και του δικτύου της θα είναι σημαντική. Ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 50%.