A- A+
Κλείδωσε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank - Η τράπεζα «μάζεψε» 1,55 δισ. ευρώ
Επιβεβαίωσε η διοίκηση της Alpha Bank τις πληροφορίες ότι έχει ήδη υπερκαλυφθεί το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει για την άντληση 1,55 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το πέρας των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών.

Από τη Δευτέρα το βράδυ το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Κλεισμένη από σήμερα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 1,55 δισ. ευρώ. Ανοιχτό έως την Τρίτη το βιβλίο προσφορών.

Η διοίκηση της Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συγκεντρώσει το ζητούμενο μέσω του βιβλίου προσφορών ποσό που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.

Το μόνο που περιμένει για να ολοκληρωθεί η έκδοση μετοχών και να κλείσει το book building είναι μία ξεκάθαρη δήλωση της τρόικας ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Πώς πέτυχε το στόχο

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank πέτυχε τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών που είχε αρχικώς ανακοινώσει η ΕΚΤ κατά 135 εκατ. ευρώ, στα 2,6 δισ. ευρώ, μέσω του capital plan που έγινε δεκτό.

Ως εκ τούτου με τα 1,55 δισ. ευρώ που συγκεντρώνει και το 1,1 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, καλύπτει πλήρως το σύνολο του ελλείμματος που προέκυψε από την άσκηση της ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό δε χρειάζεται να λάβει κρατική βοήθεια, ενώ μειώνει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό της κεφάλαιο από το 66% στο 25% περίπου.

Έχοντας ήδη αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη ύψους 950 εκατ. ευρώ, ήδη από πέρυσι, στοχεύει πλέον στην επιστροφή στην κερδοφορία και σε δεύτερο χρόνο στη διανομή μερίσματος.