A- A+
Πώς μείωσαν το λογαριασμό των stress tests οι τράπεζες με τα capital plans - Οι νέοι στόχοι
Τη μείωση του λογαριασμού που πρέπει να καλύψουν μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου πέτυχαν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, μέσω των capital plans που υπέβαλαν στην ΕΚΤ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις που δεν είχαν συνυπολογιστεί από την ΕΚΤ όταν υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο ομίλων.

Με την αναγνώρισή τους, μειώνεται ισόποσα το έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, διευκολύνοντας την προσπάθεια των διοικήσεων των δύο τραπεζών στην αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τι κέρδισε κάθε τράπεζα

Αναλυτικότερα:

* Alpha Bank. Καλείται πλέον να αντλήσει 1,55 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει έναντι 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Με το ποσό αυτό καλύπτει στο σύνολό τους τις κεφαλαιακές ανάγκες των stress tests και δεν χρειάζεται καμία στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας ήδη διασφαλίσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις ανταλλαγές ομολόγων.

* Τράπεζα Πειραιώς. Μείωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσει μέσω του βιβλίου προσφορών στα 1,34 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της ύψους 600 εκατ. ευρώ αρκεί για να αναπληρωθεί το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests.

Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα αποφεύγει την κρατικοποίησή της. Το υπόλοιπο ποσό για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, που πλέον έχουν μειωθεί στα 4,6 δισ. ευρώ, θα εισφερθεί από το ΤΧΣ.

* Eurobank. Οι κεφαλαιακές της ανάγκες μειώθηκαν στα 2,039 δισ. ευρώ από 2,122 δισ. ευρώ, μετά την αναγνώριση από την ΕΚΤ 83 εκατ. ευρώ επιπρόσθετων προ προβλέψεων κερδών στο εννιάμηνο του 2015, σε σχέση με τα μεγέθη που εκτιμήθηκαν στα stress tests.

Η Eurobank ανακοινώνει επίσης ότι:

α) το συνολικό ποσό των δεσµεύσεων κάλυψης που έχει λάβει από ορισµένους Επενδυτές αυξήθηκε σε περίπου 453 εκατ. ευρώ από περίπου 353 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσµα της µερικής εξάσκησης του δικαιώµατος που είχαν ορισµένοι εξ αυτών για περαιτέρω αύξηση του ποσού της δέσµευσης κάλυψής τους

β) το υπόλοιπο επιπλέον ποσό κατά το οποίο ορισµένοι από αυτούς του Επενδυτές δικαιούνται να αυξήσουν την αντίστοιχη δέσµευση κάλυψή τους ανέρχεται πλέον σε περίπου 131 εκατ. ευρώ από περίπου 231 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Eurobank ανακοινώνει ότι προτίθεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την προσφορά προς θεσµικούς επενδυτές την Τρίτη, 17 Νοεµβρίου 2015 και ώρα (Ηνωµένου Βασιλείου) 17:00, η οποία ενδέχεται να επισπευστεί.

Διαβάστε επίσης

* Πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη συγκεντρώσει οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι