A- A+
Προστασία μόνο για το 25% των στεγαστικών θέλουν οι δανειστές - Άμεσα η συμφωνία ή ...κούρεμα
Στην απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης που προέβλεπε παροχή προστασίας τουλάχιστον στο 55% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, προχώρησε το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, η πρόταση της Αθήνας κρίθηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη και πως είναι αρκετά μακριά από αυτό που θέλουν οι δανειστές.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ωστόσο οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν η προστασία να αφορά περισσότερους από το 25% - 30% των δανειοληπτών.

Το όριο των 180.000 ευρώ

Εξάλλου, επιδιώκουν το πλαφόν έως το οποίο θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία να υποχωρήσει κάτω από τις 180.000 ευρώ.

Το ΜΝΙ επικαλείται, μάλιστα, επίσημα έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επέλθει συμφωνία το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο, ώστε να προχωρήσει κανονικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μετάθεσης της διαδικασίας, γεγονός που θα ανοίξει το παράθυρο ακόμη και για «κούρεμα» των καταθέσεων, σενάριο καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

* Η αντιπρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς - Προστασία στο 56% των δανείων

* Eurogroup προς Αθήνα: Διαλέξτε πλειστηριασμούς ή «κούρεμα» καταθέσεων