A- A+
Αναζητείται λύση για να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια
Σε αναζήτηση λύσης ώστε να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια, μετά την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στο Δημόσιο, βρίσκεται το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να περάσει ρύθμιση που θα επιτρέπει τη φορολόγηση των ενοικίων κατά τον πραγματικό χρόνο απόκτησής τους.

Σχετικές προτάσεις έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά θεωρείται δύσκολο να περάσουν. Για να μη φορολογηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοίκια που δεν εισέπραξαν απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με διατάξεις του έχει τεθεί γενικός κανόνας για τη φορολόγηση κάθε μορφής εισοδημάτων με βάση το σύστημα της δεδουλευμένης βάσης, δηλαδή κατά τον χρόνο όπου ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του εισοδήματος.

Νέα κλίμακα

Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια (από το 11% στο 13% και από το 33% στο 35%) και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές που θα οδηγεί σε αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εφαρμόσει την παραπάνω κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.

Εάν ισχύουν οι συντελεστές που προαναφέρθηκαν, υπάρχει ελάφρυνση για όσους έχουν εισοδήματα έως 13.000 ευρώ και επιβάρυνση για τους υπόλοιπους.

Συγκεκριμένα, πέρυσι για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής ανερχόταν σε 11% και για μεγαλύτερα ποσά σε 33%.

Παράδειγμα

Παλαιός και νέος φόρος για διάφορα ποσά εισοδήματος διαμορφώνονται ως εξής: