A- A+
Τι γίνεται με όσους δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ - Η προσαύξηση κι οι 100 δόσεις
Έληξε την Παρασκευή η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να αποπληρώνουν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το φόρο.

Στις τράπεζες επικράτησε συνωστισμός, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ουρές είχαν σχηματιστεί από το πρωί στα υποκαταστήματα.

Καθυστερήσεις όμως υπήρχαν και στα υπόλοιπα δίκτυα, καθώς από τη μία πλευρά το e-banking λόγω των πολλών χρηστών «σερνόταν» κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στο phone banking η αναμονή για τη σύνδεση με εκπρόσωπο της τράπεζας ήταν μεγάλη.

Οι εμπρόθεσμοι

Για όσους δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, δεν ήλθε και το τέλος του κόσμου.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι ότι για όλο το Νοέμβριο θα επιβαρυνθούν με την προσαύξηση του 0,73% που ισχύει για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου, το ποσό της επιβάρυνσης είναι το ίδιο.

Άρα δεν κερδίζει κανείς κάτι εάν σπεύσει να πληρώσει νωρίτερα το φόρο.

Πληρωμή μέσω τράπεζας

Επιπλέον, δεν αλλάζει η ταυτότητα πληρωμής του φόρου, η οποία παραμένει η ίδια μέχρι την πλήρη εξόφλησή του.

Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όποτε θέλουν για να πληρώσουν το φόρο μέσω του λογαριασμού ή της κάρτας τους.

Εξάλλου, δεν έχει σημασία τι ποσό θα επιλέξουν να πληρώσουν. Μπορούν να εξοφλήσουν μέρος της δόσης, το σύνολό της ή ακόμη και τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Καλό θα ήταν πάντως για όσους θέλουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξόφληση του φόρου, χωρίς να επιβαρυνθούν πέραν της μηνιαίας προσαύξησης του Νοεμβρίου, να περιμένουν την έκδοση του επόμενου λογαριασμού της πιστωτικής τους.

Κι αυτό διότι εάν εκδοθεί ο λογαριασμός Νοεμβρίου, τότε η δόση του ΕΝΦΙΑ θα εμφανιστεί στο λογαριασμό του Δεκεμβρίου, άρα θα πληρωθεί είτε στα τέλη του τελευταίου μήνα του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου (εξαρτάται από το χρόνο έκδοσης κάθε κάρτας).

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μετατεθεί για αργότερα η εξόφληση του φόρου.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί έσπευσαν να εξοφλήσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με τη ρύθμιση αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι για να χάσει κανείς τη ρύθμιση θα πρέπει να παρέλθουν τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής του φόρου.