A- A+
Διευρύνονται οι δικαιούχοι του μηδενικού επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Στη διεύρυνση των δικαιούχων του μηδενικού επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού η κυβέρνηση είχε αλλάξει προς το δυσμενέστερο τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επιβάλλοντας επιτόκιο 5,05% έναντι 0% για οφειλές έως 5.000 ευρώ.

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο, για να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει την άτοκη εξόφληση θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα τρία κριτήρια:

1. Να είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

2. Η ακίνητη περιουσία του, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), να είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και

3. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν την 15.10.2015.

Η αλλαγή

Αυτό που αλλάζει με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι το δεύτερο κριτήριο, της περιουσιακής κατάστασης.

Εάν περάσει η αλλαγή, το όριο των 150.000 ευρώ θα αφορά την ακίνητη περιουσία βάση της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και όχι βάση του Ε9.

Ως αποτέλεσμα, δεν προσμετρώνται στην ακίνητη περιουσία για την χορήγηση του μηδενικού επιτοκίου τα εκτός σχεδίου χωράφια.