A- A+
Γιατί βελτιώνεται ο ρυθμός δανεισμού από τις τράπεζες παρά τα capital controls
Βελτίωση σημείωσε για ένα ακόμη μήνα, το Σεπτέμβριο, ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες, παρά τα capital controls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής μεταβολής διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε -1,5%, από -1,6% τον Αύγουστο.

Την ίδια περίοδο, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 710 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η πηγή της βελτίωσης

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα των μειωμένων αποπληρωμών παλαιών δανείων που καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο.

Όπως εξηγούν, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ νέων χρηματοδοτήσεων και πληρωμών που γίνονται από τους δανειολήπτες.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι το δεύτερο μέγεθος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και οι λίγες νέες δανειοδοτήσεις ήταν ικανές για να βελτιώσουν τον ετήσιο ρυθμό.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 51 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 422 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,0% έναντι -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,2% το Σεπτέμβριο του 2015, από -1,4% τον Αύγουστο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 116 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 427 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 19,3% το Σεπτέμβριο του 2015, από 18,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επαγγελματίες - ιδιώτες

Το Σεπτέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 5 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1%, από -0,6% τον Αύγουστο του 2015.

Αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 267 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,1% τον Αύγουστο του 2015.