A- A+
Αύξηση καταθέσεων για δεύτερο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο - Καταρρέουν οι προθεσμιακές
Άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα μετά από 10 μήνες πτώσης κατέγραψαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποδίδεται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων, παρά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα, η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι η αύξηση των μεγεθών προήλθε από τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά συνέχιζαν τις αναλήψεις, αν και με μικρότερους ρυθμούς.

Τα επιμέρους στοιχεία

Αναλυτικότερα, το Σεπτέμβριο τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 531 εκατ. ευρώ στα 121,67 εκατ. ευρώ.

Από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου, η άνοδος έφτασε τα 836 εκατ. ευρώ.

Το Σεπτέμβριο, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 702 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την άνοδο από το τέλος Ιουλίου στα 1,83 δισ. ευρώ.

Αγωνία στα νοικοκυριά

Οι παραπάνω μεταβολές καταδεικνύουν μία μεταφορά καταθέσεων από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε εταιρικούς λογαριασμούς μέσω των αγορών με χρεωστικές κάρτες.

Το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 101,68 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώνονται ασταμάτητα από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Σπάνε προθεσμιακές

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας στοιχείο είναι ότι οι αποταμιευτές συνεχίζουν να «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας έχουν υποχωρήσει στα 43,85 δισ. ευρώ (-1,54 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο) όταν τον περασμένο Νοέμβριο έφταναν τα 85 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, λόγω του φόβου για κούρεμα ή για υποχρεωτική ανανέωσή τους από τις τράπεζες.

Γενικά, οι περισσότερες καταθέσεις που λήγουν, περί το 70% - 80%, δεν ανανεώνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή, ανανεωνόταν το ίδιο ποσοστό.

Μετά τις σημαντικές περικοπές στα επιτόκια και έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τοποθέτηση χρημάτων σε προθεσμιακή.