A- A+
ΟΑΣΑ: Διάθεση κάρτας απεριορίστων διαδρομών και μέσω κινητού από το 2016
Στη διάθεση καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσω εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα, θα προχωρήσει από τον Ιανουάριο ο ΟΑΣΑ.

Ο λόγος γίνεται για το mobile ticketing, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον περασμένο Δεκέμβριο και δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράζουν εισιτήρια μέσα από το tablet ή το κινητό τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στόχος του ΟΑΣΑ είναι έως τον Ιανουάριο να διατίθεται μέσω της εφαρμογής και η μηνιαία κάρτα στους επιβάτες, υπηρεσία η οποία αναμένεται να εκτοξεύσει τη χρήση του mobile ticketing.

Αύξηση χρηστών

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η αύξηση των χρηστών είναι ραγδαία, με δεδομένο μάλιστα ότι τα σημεία πώλησης εισιτηρίων είναι πλέον περιορισμένα.

Ειδικότερα, όσοι δεν επιλέγουν τη «λύση» της λαθρεπιβίβασης σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να προμηθευτούν εισιτήριο, και με την προϋπόθεση ότι έχουν μικρή σχέση με την τεχνολογία, επιλέγουν την εναλλακτική της αγοράς εισιτηρίων από την έξυπνη συσκευή τους (είτε τηλέφωνο, είτε τάμπλετ).

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση 77% των πωλήσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιανουαρίου, που ήταν και ο πρώτος μήνας πλήρους διάθεσης της υπηρεσίας (η εφαρμογή «άνοιξε» στα τέλη Δεκεμβρίου 2014).

Καλύτερα κάθε μήνα

Κάθε μήνας που περνά αυξάνει τους χρήστες της εφαρμογής, με τον Σεπτέμβριο να παρουσιάζει ενίσχυση σε σχέση με τον Μάιο κατά 18%.

Σημειώνεται πως από τα τέλη του 2014, μεμονωμένα εισιτήρια ή κάρτες μπορεί κανείς να προμηθευτεί με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σε σταθμούς της ΟΣΥ στο αεροδρόμιο, την Οθωνος, τη Δάφνη, τη Γλυφάδα και την Ακαδημίας.

Σε όλους σχεδόν τους σταθμούς του μετρό (γραμμή 2 και 3), αλλά σε κανέναν σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Πώς λειτουργεί

Συνδυάζοντας την τεχνολογία πληρωμών της MasterCard με την πλατφόρμα mobile ticketing της Masabi, JustRide, οι καταναλωτές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πιο γρήγορες και άνετες μετακινήσεις.

Η πρώτη πόλη που θα επωφεληθεί από τη συνεργασία αυτή είναι η Αθήνα, όπου το ιστορικό σύστημα αποκλειστικής χρήσης μετρητών θα ενισχυθεί με αυτή την καινοτόμο λύση mobile ticketing για την έκδοση εισιτηρίων.

Χρησιμοποιώντας το ολοκληρωμένο σύστημα JustRide της Masabi, 1 εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά μπορούν να αγοράσουν και να επιδείξουν τα εισιτήριά τους για άμεση και μελλοντική χρήση στα smartphone τους, κερδίζοντας χρόνο.

Η διαδικασία αγοράς

Ο επιβάτης πρέπει αρχικά να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό. Στη συνέχει αγοράζει με χρέωση της κάρτας του, Visa ή Mastercard.

Δύο λεπτά πριν εισέλθει στο σταθμό του μετρό ή όταν περιμένει στη στάση το λεωφορείο, ενεργοποιεί από την ίδια εφαρμογή το εισιτήριο.

Το εισιτήριο ενεργοποιείται μετά από δύο λεπτά. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ο επιβάτης να σπεύσει προς ενεργοποίηση το εισιτήριό του μόλις αντιληφθεί ότι επίκεται έλεγχος από τον ελεγκτη.

Σημειώνεται ότι το εισιτήριο μπορεί να αγοραστεί και να ενεργοποιηθεί οποτεδήποτε, ενώ μπορεί με μία πληρωμή να γίνει η αγορά πολλών εισιτηρίων, πχ. εάν πρόκειται για παρέα.

Η εφαρμογή

Η εφαρμογή TfA tickets είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS.

Για λειτουργικό Android αναζητήστε την εφαρμογή στο GooglePlay. Στο πεδίο αναζήτησης εισάγετε TfA tickets ή εισιτήρια ΟΑΣΑ

Για λειτουργικό iOS της Apple αναζητήστε την εφαρμογή AppStore. Στο πεδίο αναζήτησης εισάγετε TfA tickets ή Συγκοινωνίες Αθηνών

Ακολούθως εγκαταστήστε την εφαρμογή TfA tickets.