A- A+
Συμψηφισμός της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου - Πώς θα γίνει
Σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου, εάν κάποιος δικαιούται επιστροφής φόρου από τη φετινή του δήλωση, θα δει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά το ύψος της επιστροφής.

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κυρίως μισθωτούς, στους οποίους γίνεται κάθε μήνα παρακράτηση από το μισθό και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο τέλος να δικαιούνται επιστροφής φόρου.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δικαιούται επιστροφή 300 ευρώ και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ είναι 400 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο μόνο τα 100 ευρώ.

Χρειάζεται προσοχή διότι ο συμψηφισμός θα γίνει την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου. Εάν λοιπόν κάποιος δεν γνωρίζει το θέμα, υπάρχει κίνδυνος να πληρώσει χωρίς λόγο δύο φορές την πρώτη δόση.

Σημειώνεται πάντως πως στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις για το θέμα.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η κατάργηση του συμψηφισμού. Στο υπουργείο πάντως θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς ο χρόνος μέχρι τις 30/10, οπότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης είναι λίγος.