A- A+
Ελεύθερα εμβάσματα στο εξωτερικό έως 500 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά - Και μέσω e-banking
Το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως μπορεί να αποστέλλει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό κάθε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να υποβάλλει κανένα δικαιολογητικό.

Η εκτέλεση του εμβάσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών ή μέσω του e-banking.

Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν πάντως πως το κόστος αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων των τραπεζών είναι σαφώς πιο χαμηλό.

Για μεγαλύτερα ποσά

Από εκεί και πέρα, για μεγαλύτερα ποσά για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι υγείας ή σπουδών, ενώ για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι κάνουν εισαγωγή εμπορευμάτων.

Ειδικότερα:

- Εισαγωγές έως 5.000 ευρώ

Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση.

Με αυτήν τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Οι τράπεζες πάντως για ποσά έως 10.000 ευρώ, εφόσον τα δικαιολογητικά προσκομιστούν, εκτελούν άμεσα τα σχετικά εμβάσματα.

Για συναλλαγές μεγαλύτερων ποσών η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρος και απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά.

- Σοβαροί λόγοι υγείας

Επιτρέπονται συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα.

Από αυτά πρέπει να αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Οι παραπάνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.

- Φοιτητικό συνάλλαγμα

Από την άλλη πλευρά, για τους φοιτητές ισχύουν συγκεκριμένα όρια. Ειδικότερα:

- Αποστολή έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο σε λογαριασμό του εξωτερικού, στον οποίο είναι δικαιούχος ο φοιτητής χωρίς δικαιολογικά.

- Αποστολή έως 8.000 ευρώ ανά τρίμηνο, εφόσον τα χρήματα πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών

- Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.