A- A+
Κατσέλη: Δεν κινδυνεύουν με πλειστηριασμό οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες - Τι πρέπει να κάνουν
Καθησυχαστική σε σχέση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων μετά την αλλαγή του Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια είναι η πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), σημείωσε ότι «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του».

Η τοποθέτηση αυτή ήλθε μετά τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια σε καθυστέρηση, οι οποίες καθιστούν πιο γρήγορη την καταγγελία ενός δανείου.

Επιστολή από την τράπεζα

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή μίας δόσης άνω των 30 ημέρων έναντι 45 ημερών που ίσχυε προηγουμένως, η τράπεζα θα αποστέλλει επιστολή στον ασυνεπή δανειολήπτη.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκρισή του εντός 15 ημερών, μετά από δύο εβδομάδες θα αποστέλλεται νέα προειδοποιητική επιστολή.

Ως αποτέλεσμα, ο δανειολήπτης θα θεωρείται μη συνεργάσιμος και θα διατρέχει τον κίνδυνο να κινηθούν διαδικασίες για την κατάσχεση της κύριας κατοικίας του.

Τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015, καθιστώντας πιο ασφυκτικό το πλαίσιο για τους ασυνεπείς δανειολήπτες.

Ποιος είναι συνεργάσιμος

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του (π.χ. πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κ.λπ.], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κ.λπ.),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή ντην περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Διαβάστε επίσης

Νόμος Κατσέλη: Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν όσοι περιμένουν ρύθμιση χρεών