A- A+
Hackers έκλεψαν 20 εκατ. λίρες από λογαριασμούς στην Αγγλία μέσω αρχείου Word
Το ποσό των 20 εκατ. βρετανικών λιρών κατάφεραν να αποσπάσουν χάκερς στη Μεγάλη Βρετανία από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA), η οποία αναζητά τα ίχνη τους, οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποίησαν ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) με την ονομασία Dridex.

Με αυτό παγίδευαν ανθρώπους που δεν είναι προσεκτικοί με τις online τραπεζικές τους συναλλαγές. Προτιμούσαν δε να κάνουν αναλήψεις μικρών ποσών, παρά μεγάλων, ώστε να περνούν απαρατήρητοι.

Η παγίδα

Το Dridex Tojan κατάφερε να εισχωρήσει σε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ενός «μολυσμένου» εγγράφου του Microsoft Office, το οποίο εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θυμάτων με τη μορφή τιμολογίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του το BBC, το κακόβουλο λογισμικό βασίζεται στην «αφέλεια» ορισμένων χρηστών και όχι σε κάποια «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών τους.

Μόλις οι χρήστες εγκαταστήσουν -εν αγνοία τους- το malware, αυτό αρχίζει να παρακολουθεί τη δραστηριότητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στέλνει τις πληροφορίες στους χάκερς.

Συμβουλές ασφαλείας

Οι τράπεζες έχουν εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ύποπτης συναλλαγής, ωστόσο οι χάκερς χρησιμοποιούν τα αυθεντικά στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η παράνομη δραστηριότητα.

Μην ανοίγετε αρχεία που έχουν επισυναφθεί σε emails από άγνωστους αποστολείς, ακόμα κι αν αυτά φαίνεται ότι προέρχονται από τράπεζα.

Επιπλέον, πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς για οποιοδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.