A- A+
Πήραν πίσω τη διάταξη που αύξανε τους συντελεστές στα ενοίκια - Αίνιγμα με τα ανείσπρακτα
Στο ξήλωμα της ρύθμισης που αύξανε τους φορολογικούς συντελεστές στα ενοίκια προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την απόσυρση της σχετικής διάταξης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Από το υπουργείο διαρρέουν πως θα διαπραγματευτούν με την τρόικα τη διαμόρφωση μίας νέας περισσότερο προοδευτικής κλίμακας, που θα φέρει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Στη νέα κλίμακα δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και αφορολόγητο όριο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι από ένα ύψος εισοδήματος και άνω θα υπάρξει επιβάρυνση.

Το παλαιό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τα εξής:

  • Για τα πρώτα 12.000 ευρώ αύξηση του συντελεστή στο 15% από 11%
  • Για το υπερβάλλον των 12.000 ευρώ ποσό συντελεστής 35% από 33%

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που είχε εισόδημα από ενοίκιο ύψους 8.000 ευρώ, με το ισχύον καθεστώς θα πλήρωνε 880 ευρώ φόρο.

Με την αύξηση των συντελεστών ο φόρος θα αυξανόταν κατά 320 ευρώ στα 1.200 ευρώ.

Αντίστοιχα κάποιος με ενοίκια 15.000 ευρώ θα πλήρωνε με την προτεινόμενη κλίμακα για το 2015 φόρο 2.850 ευρώ, περισσότερα κατά 540 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στη διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια, θυμίζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη σε επίπεδο ...δημιουργικής ασάφειας.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2015 δε θα μπορούν να εκχωρούνται στο Δημόσιο και θα φορολογούνται κανονικά.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε στη Βουλή ότι «ψάχνουμε να δούμε με ποια διάταξη θα αντικατασταθεί» και πως το «ότι δεν θα εκχωρούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο δεν σημαίνει ότι θα φορολογούνται».

Τι σημαίνει αυτό μόνο ο κ. Αλεξιάδης ξέρει.