A- A+
Αυθημερόν από τις τράπεζες τα εμβάσματα στο εξωτερικό για εισαγωγές ως 10.000 ευρώ
Αυθημερόν εκτελούν οι τράπεζες τα αιτήματα των πελατών τους για την πραγματοποίηση εισαγωγών ύψους έως 10.000 ευρώ με αποστολή καταθέσεων στο εξωτερικό.

Παρ΄ ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως αιτήματα έως 5.000 ευρώ πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου των καταστημάτων, οι τράπεζες ατύπως έχουν αυξήσει το σχετικό όριο στις 10.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία που απαιτείται, δίνοντας άμεση προτεραιότητα σε εμβάσματα εξωτερικού έως 10.000 ευρώ.

Η διαδικασία

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στο δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, μαζί με τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Τιμολόγια ή προτιμολόγια με σαφή ένδειξη ημερομηνίας πληρωμής
  • Υπεύθυνη Δήλωση για ποσά έως €5.000
  • Υπεύθυνη Δήλωση για ποσά από €5.001 έως €10.000
  • Αίτηση εμβάσματος

Υλοποίηση αιτημάτων

Τα αιτήματα επιχειρήσεων για εμβάσματα εξωτερικού έως 10.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο νόμισμα) εγκρίνονται και εκτελούνται αυθημερόν, υπό τους περιορισμούς που ορίζει η εκάστοτε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Για τη διενέργεια εμβασμάτων άνω του ποσού αυτού, απαιτείται η προσκόμιση των ακολούθων εγγράφων:

  • Τιμολόγια ή προτιμολόγια με σαφή ένδειξη ημερομηνίας πληρωμής
  • Υπεύθυνη Δήλωση
  • Αίτηση εμβάσματος

Αυτά τα αιτήματα αξιολογούνται και εγκρίνονται με βάση τα κριτήρια που ορίζει η τρέχουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Eφόσον το αίτημα εγκριθεί, η Τράπεζα θα επικοινωνήσει με τον Πελάτη για την εκτέλεση του εμβάσματος/συναλλαγής.

Υψηλό το κόστος

Σημειώνεται πάντως πως το κόστος αποστολής αυτών των εμβασμάτων είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις εντολές που εκτελούνται μέσω e-banking.

Κι αυτό διότι η εργασία διεκπεραιώνεται μέσω του δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών, όπου το τιμολόγιο είναι σαφώς υψηλότερο.

μέχρι πριν από την επιβολή των capital controls τα εμβάσματα μέσω του e-banking κόστιζαν από 2 έως και 10 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του.

Πλέον, το κόστος είναι πολλαπλάσιο και ξεκινάει από 10 ή 20 ευρώ για χαμηλά ποσά της τάξης των 5.000 ή των 10.000 ευρώ και φθάνει τα 100 ή τα 120 ευρώ -ανάλογα με την τράπεζα- για ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ.