A- A+
Υποχρεωτικά POS για όλους από το 2016 - Κίνητρα για τη χρήση καρτών
Υποχρεωτική θα είναι η αποδοχή καρτών πληρωμών από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από την επόμενη χρονιά, με βάση το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα καταστεί υποχρεωτική η κατοχή τερματικών αποδοχής καρτών (POS) από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με την κάρτα τους.

Επιδότηση από ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Οικονομικών συστήνει για το σκοπό αυτό ομάδα εργασίας, η οποία θα διερευνήσει τη δυνατότητα για εφαρμογή του σχεδίου αυτού σε πανελλαδική κλίμακα.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ειδικά τερματικά να επιδοτηθούν και από κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην επιβαρύνει το κόστος αυτό τον επιχειρηματικό κόσμο.

Με την εγκατάσταση POS παντού, θα μπορεί να «τρέξει» το πρόγραμμα κινήτρων που θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα.

Τα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

- ΄Έκπτωση σε όλες τις αγορές

Όσοι χρησιμοποιούν την κάρτα τους θα λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης, με τη βελτίωση των προγραμμάτων επιβράβευσης των τραπεζών.

- Χτίσιμο αφορολόγητου

Για να λάβει επιστροφή φόρου έως 2.100 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί με κάρτα συναλλαγές αξίας ίσες με ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

- Λοταρία με δώρο ακίνητα

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να διοργανώνει διαγωνισμούς, με έπαθλο ακίνητα του δημοσίου.

Για τη συμμετοχή στις κληρώσεις θα είναι απαραίτητη η εξασφάλιση λαχνών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, για κάθε 1.000 ευρώ αγορών με κάρτα, ο κάτοχός της θα κερδίζει μία συμμετοχή σε κλήρωση.

Πλαφόν στους δημοσίους υπαλλήλους

Εν τω μεταξύ τις πρώτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ σήμερα.

Τα χρήματα που απομένουν στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του Δημοσίου ή η σύνταξη από όλα τα Ταμεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.