A- A+
Σχέδια για εισαγωγή αφορολόγητου 30.000 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ - Ποια ακίνητα θα αφορά
Την εισαγωγή αφορολόγητου ορίου στις 30.000 ευρώ στην πρώτη κατοικία για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2016, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία, με την προϋπόθεση όμως ότι η αντικειμενική αξία της δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή τα 150.000 ευρώ.

Για τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερη αξία, η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης.

Επιβάρυνση για μεσαίες περιουσίες

Ωστόσο, η απώλεια εσόδων που θα προκληθεί από αυτήν την αλλαγή θα αναπληρωθεί με αύξηση της επιβάρυνσης σε μεσαίες και μεγάλες περιουσίες, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ θα παραμείνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν.

Επιπλέον, αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης εκτάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά οπού έχουν εντοπιστεί σήμερα πολυτελείς κατοικίες, ώστε να καταβάλλουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.