A- A+
Αλεξιάδης: Μπορεί να αλλάξουν τα τέλη ΙΧ από φέτος - Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»
Ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης το ενδεχόμενο να αλλάξει από φέτος ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στα ΙΧ.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «ίσως υπάρξουν και φέτος αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά αυτό είναι θέμα απόφασης γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής».

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως έχουν αποφασίσει την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της συγκεκριμένης επιβάρυνσης από του χρόνου.

Οι αλλαγές

Στόχος είναι να ελαφρυνθούν παλαιά, υψηλού κυβισμού, αλλά μικρής εμπορικής αξίας αυτοκίνητα και το κενό να καλυφθεί από νοικοκυριά με πολλά ΙΧ και από οχήματα νέας τεχνολογίας, αλλά υψηλής εμπορικής αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι εξής αλλαγές:

Πρώτον, θα καθιερωθεί «καπέλο» στα τέλη σε όσα νοικοκυριά έχουν περισσότερα του ενός ΙΧ ανά μέλος τους.

Για παράδειγμα εάν μία τριμελής οικογένεια διαθέτει περισσότερα από 3 αυτοκίνητα, θα πληρώνει κάτι παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Δεύτερον, θα εισαχθούν εμπορικά κριτήρια για τον υπολογισμό των τελών για ΙΧ που ταξινομήθηκαν μετά το Νοέμβριο του 2010.

Για τα αυτοκίνητα αυτά η επιβάρυνση υπολογίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων και διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εάν περάσει η αλλαγή, επειδή τα συγκεκριμένα ΙΧ έχουν υψηλή εμπορική αξία θα αυξηθεί και το τέλος κυκλοφορίας.

Σημαντική επιβάρυνση αναμένεται να υπάρξει στα πετρελαιοκίνητα, τα οποία λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων έχουν σήμερα πολύ χαμηλά τέλη.

Τα τέλη σήμερα

Για φέτος, εάν δεν αλλάξει κάτι, ο τρόπος υπολογισμού των τελών εξαρτάται από το χρόνο ταξινόμησης.

Στα οχήματα με ημερομηνία στην άδεια έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά, ενώ για μεταγενέστερες ημερομηνίες υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Αναλυτικότερα:

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/11/2011