A- A+
Περιθώριο 30 ημερών για αμφισβήτηση του ΕΝΦΙΑ - Το νέο εκκαθαριστικό
Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το φόρο επί των ακινήτων που τους επιβάλλεται έχουν οι ιδιοκτήτες εντός 30 ημερών από την εκκαθάρισή του.

Σύμφωνα με απόφαση της ΓΓΔΕ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ύψος του φόρου, έχει περιθώριο 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Διαφορών της ΓΓΔΕ, με αίτημα την επανεξέταση της καταλογιστικής πράξης.

Από την άλλη πλευρά, άσκηση προσφυγής κατά της πράξης υπολογισμού του φόρου απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι απαράδεκτη.

Το νέο εκκαθαριστικό

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το 2015 και τα επόμενα έτη.

Σε αυτό, εκτός από τα στοιχεία του φορολογουμένου, θα αναγράφονται και το σύνολο των δικαιωμάτων επί ακινήτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και το ποσό καταβολής.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία κτισμάτων, οικοπέδων και γηπέδων.

Εξόφληση σε δόσεις

Εξάλλου, στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται πως ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ ή σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής δεν παρέχεται καμία έκπτωση.

Όλες οι προθεσμίες θα εμφανιστούν στην καρτέλα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του λογαριασμού του υπόχρεου στην διαδικτυακή πύλη www.gsis.gr.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxis αναμένεται να γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.