A- A+
Στα €0,85 αναμένεται η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15/10 - Τα σενάρια για επίδομα
Στα 85 λεπτά το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου.

Η τιμή αυτή έχει εκτιμηθεί με την προϋπόθεση ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 23 λεπτά ανά λίτρο.

Πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο.

Η υποχώρηση φέτος οφείλεται στην μείωση των διεθνών τιμών του εμπορεύματος.

Οι πιθανές αλλαγές

Ακόμη πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με το επίδομα που δίδεται σε οικονομικά αδύνατους για το πετρέλαιο και το οποίο πέρυσι ανερχόταν στα 35 λεπτά το λίτρο.

Αυτό που είναι σίγουρο, βάση της συμφωνίας με τους δανειστές, είναι πως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το επίδομα θα μειωθούν στο μισό. Στο πλαίσιο αυτό «παίζουν» δύο σενάρια:

- Το επίδομα θα παραμείνει στα 35 λεπτά το λίτρο και θα μειωθούν στο μισό οι δικαιούχοι - Επιδοτούμενη τιμή 50 λεπτά ανά λίτρο

- Να μειωθεί στο μισό το ύψος της επιδότησης, δηλαδή στα 17,5 λεπτά ανά λίτρο - Επιδοτούμενη τιμή 67,5 λεπτά ανά λίτρο

Κατάργηση επιδόματος

Ένα τρίτο σενάριο που «παίζει» και έχει προταθεί από το Σύνδεσμο των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, προβλέπει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 6 λεπτά το λίτρο.

Στην περίπτωση αυτή η λιανική τιμή του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές πέφτει στα 64 λεπτά το λίτρο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ζήτησης για το εμπόρευμα από όλα τα νοικοκυριά.