A- A+
Ποιοι θα λάβουν φέτος αναδρομικά ραβασάκια για τα κέρδη του 2014 - Εγκύκλιος
Εκδόθηκε η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου, ακόμη και για τα κέρδη του 2014.

Ειδικότερα, επιχειρήσεις και αγρότες θα λάβουν το επόμενο διάστημα εκκαθαριστικό για την πληρωμή του πρόσθετου φόρου που προκύπτει από την αύξηση της προκαταβολής για τα κέρδη της περυσινής χρήσης.

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επηρεαστούν από του χρόνου, για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικά, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ προβλέπονται τα εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Η προκαταβολή φόρου δεν αλλάζει και διαμορφώνεται σε 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014.

Αυξάνεται όμως σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015.

Για τα κέρδη του 2016, η προκαταβολή διαμορφώνεται στο 100%.

2. Αγρότες

Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).

3. Επιχειρήσεις

Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Δόσεις και έκπτωση

Επιπλέον, με την ίδια εγκύκλιο καταργείται η έκπτωση 2% που παρέχεται για όσους πληρώνουν εφάπαξ το φόρο έναντι των δόσεων.

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

Εξάλλου, σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο, ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.