A- A+
Νέο χρήμα τα εμβάσματα από το εξωτερικό - Ανάληψη του 10% σε φυσική μορφή
Στο σύνολό τους μπορούν να αποσταλούν εκ νέου στο εξωτερικό ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών από ξένα πιστωτικά ιδρύματα, που λειτουργούν εκτός Ελλάδος.

Επιπλέον, με βάση τις τελευταίες αλλαγές είναι δυνατή η ανάληψη στην Ελλάδα σε χαρτονομίσματα έως του 10% του ποσού που εισήλθε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν πιστωθεί ένα έμβασμα από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα ύψους 20.000 ευρώ, τότε μπορεί να αποσταλεί εκ νέου εκτός Ελλάδος όλο το ποσό ή να αναληφθούν σε φυσική μορφή 2.000 ευρώ.

Ειδικά για ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να πραγματοποιηθούν αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων

Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού, εφόσον:

- ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή

- ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου,

έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα.

Διαβάστε επίσης

* Διευρύνονται οι δυνατότητες όσων πωλούν Α/Κ ξένων οίκων και μετοχές εξωτερικού