A- A+
Οι 3 περιπτώσεις ελεύθερης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό - Τα όρια και η διαδικασία
Σε τρεις περιπτώσεις και με συγκεκριμένα όρια, είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό για φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται, εκτός αν εντάσσονται σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς των capital controls, είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

- Εμβάσματα έως 500 ευρώ

Ελεύθερη αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του 500 ευρώ ανά καταθέτη αι ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου που ισχύει για κάθε τράπεζα

- Εισαγωγές έως 5.000 ευρώ

Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση.

Με αυτήν τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

- Σοβαροί λόγοι υγείας

Επιτρέπονται συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Οι παραπάνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.