A- A+
ΥΠΟΙΚ: Καμία αλλαγή στα τέλη ΙΧ φέτος - Πόσα θα πληρώσουμε για το 2016
Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ φέτος, όπως ανακοίνωσε την τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φετινών φόρων.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι φέτος δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, τα οποία θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Για το 2016 ωστόσο δεν αποκλείουν τίποτε, καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της επιβάρυνσης με την εμπορική αξία, κάτι που θα πλήξει τους ιδιοκτήτες καινούριων, εκπομπής χαμηλών ρύπων, αλλά ακριβών αυτοκινήτων.

Τα τέλη ΙΧ

Με αυτά τα δεδομένα, δε θα μεταβληθούν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο τρόπος υπολογισμού των τελών εξαρτάται από το χρόνο ταξινόμησης.

Στα οχήματα με ημερομηνία στην άδεια έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά, ενώ για μεταγενέστερες ημερομηνίες υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Αναλυτικότερα:

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/11/2011


Όλες οι πληρωμές

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τις πληρωμές φόρων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως και το τις αρχές της ερχόμενης χρονιάς.

Μετά την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, θα ακολουθήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Ο φετινός φόρος ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου.

Έως τις 10 Οκτωβρίου, θα έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις.

Το σχετικό ειδοποιητήριο θα λάβουν και οι υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του από το 10% στο 13%.