A- A+
Παραμένουν οι περιορισμοί στα ξένα e-shops με ελληνικές κάρτες - Ποιες αγορές επιτρέπονται
Καμία αλλαγή δεν επήλθε ως προς τη δυνατότητα αγορών με ελληνικές κάρτες σε ξένα e-shops, μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του να επαίρεται πως οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών μέσω διαδικτύου «κατά κανόνα επιτρέπονται», η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική.

Μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθούν να εξαιρούνται, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές πχ. σε καταστήματα ειδών ρουχισμού ή σε ιστοσελίδες διαδικτυακού στοιχήματος.

Τι επιτρέπεται

Από την άλλη πλευρά, είναι η δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών σε ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργούν εκτός Ελλάδος για τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

2. Πληρωμές ξενοδοχείων.

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

9. Πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως, ενδεικτικά, συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook.

Φυσικά, οι συναλλαγές φτάνουν μέχρι το όριο που έχει εγκρίνει η τράπεζα στην κάθε κάρτα, και υπό την προϋπόθεση πως δεν έχει εξαντληθεί το ημερήσιο πλαφόν του πιστωτικού ιδρύματος που έχει εκδώσει την κάρτα.