A- A+
Εκτός αγοράς ρευστότητα 710 εκατ. ευρώ λόγω αποπληρωμών δανείων τον Αύγουστο
Εκτός αγοράς τέθηκε ρευστότητα ύψους 710 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι μεταβολές ανά κατηγορία δανείου.

Αναλυτικότερα, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,6%, από -1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 710 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 607 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αποπληρωμών δανείων που πραγματοποιήθηκαν την υπό εξέταση περίοδο, οι οποίες ήταν υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2015, ήταν αρνητική κατά 422 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 204 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,4% τον Αύγουστο του 2015, από -1,1% τον Ιούλιο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 427 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 839 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 18,0% τον Αύγουστο του 2015, από 16,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 4 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 635 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια των "μικρών"

Τον Αύγουστο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 21 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

Αρνητική κατά 267 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 382 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο -3,1%.