A- A+
Με ηλεκτρονικά αξιόγραφα θα πληρώνει το Δημόσιο τις οφειλές του - Τύπος IOU
Τη δυνατότητα πληρωμής των χρεών τους προς τον ιδιωτικό τομέα με ηλεκτρονικά αξιόγραφα θα έχει το Δημόσιο, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Πώς θα λειτουργούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα προβλέπει την προαιρετική αποδοχή του μέτρου από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πώς λειτουργεί

Ειδικότερα, το δημόσιο θα χορηγεί στον ιδιώτη ένα ηλεκτρονικό αξιόγραφο αξίας ίσης με την οφειλή του. Στην συνέχεια ο ιδιώτης θα μπορεί να το μεταβιβάζει σε άλλη επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο.

Ο τελευταίος θα μπορεί με αυτό να πληρώνει την εφορία ή τις ασφαλιστικές του εισφορές. Πρόκειται για ένα σύστημα που προσομοιάζει αρκετά με τις γνωστές υποσχετικές (IOUs).

Μία ουσιώδης διαφορά ωστόσο είναι ότι η ισχύς του IOU θα είναι μηνιαία. Εν συνεχεία θα λήγει.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, χρωστάει το Δημόσιο 500.000 ευρώ σε μία επιχείρηση, ωστόσο δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να εξοφλήσει το χρέος τους.

Μέσω τράπεζας δίνει ένα ηλεκτρονικό αξιόγραφο στην επιχείρηση με το ποσό των 500.000 ευρώ το οποίο θα έχει ισχύ έναν μήνα για να μη θεωρηθεί παράλληλο χρήμα.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να το δώσει στη συνέχεια σε έναν προμηθευτή που χρωστάει στην Εφορία και να πληρώσει το κράτος με τη σειρά του με αυτό το αξιόγραφο.

Με αυτόν τον τρόπο και φορολογική ενημερότητα μπορεί να του χορηγηθεί και να μειωθεί το ληξιπρόθεσμο χρέος του.