A- A+
Αύξηση καταθέσεων για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο τον Αύγουστο
Ανοδικά κινήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2014. Τα στατιστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 305 εκατ. ευρώ, στα 121,14 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε από τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις τουριστικές, στις οποίες καταγράφηκε εισροή συναλλάγματος.

Αναλήψεις από νοικοκυριά

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά συνέχισαν τις αναλήψεις, αλλά και τις πληρωμές φόρων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους να μειωθούν κατά 1,05 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Επιπλέον, συνεχίστηκε η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς προθεσμίας σε προϊόντα πρώτης ζήτησης, καθώς οι καταθέτες δεν προβαίνουν σε ανανεώσεις τους.

Οι περιορισμοί που ισχύουν ως προς την πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανανέωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας υποχώρησαν μέσα σε ένα μήνα κατά 2,43 δισ. ευρώ, παραμένοντας χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ταμιευτηρίου και των τρεχούμενων λογαριασμών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ.