A- A+
Αλλάζει τελείως η ρύθμιση των 100 δόσεων - Ποιοι επηρεάζονται με επιτόκια - διάρκεια εξόφλησης
Θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης για την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων προς το ...αυστηρότερο. Αλλαγές σε επιτόκια και περίοδο εξόφλησης.

Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά περίπου 920.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στη ρύθμιση τους προηγούμενους μήνες.

Το νέος καθεστώς θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση να δουν το επιτόκιό τους να αυξάνεται, να μειώνονται οι δόσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, κάποιοι να χάσουν ακόμη και το δικαίωμα αποπληρωμής με τους όρους της ρύθμισης.

Οι αλλαγές

Με βάση τις διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα υπάρξει επιβάρυνση με τόκους, βάση επιτοκίου 5% , ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, έναντι μηδενικού επιτοκίου για ρυθμιζόμενο ποσό έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερα χρέη.

Επιπλέον, θα μειωθούν οι δόσεις για όσους μπορούν να πληρώσουν βάση των εισοδημάτων τους και σε λιγότερες.

Παράλληλα, θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν αποπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η προϋπόθεση αυτή μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μηδενικό επιτόκιο θα απολαμβάνουν μόνον όσοι μικροοφειλέτες δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, όσοι έχουν περιουσία ως 150.000 ευρώ και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ.