A- A+
Στα 5 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
«Μαξιλάρι» ρευστότητας της τάξης των 5 δισ. ευρώ διατηρούν από τον έκτακτο μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, στο τέλος Αυγούστου ο δανεισμός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από το εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος είχε διαμορφωθεί στα 84 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων από τον τουρισμό, αλλά και από ιδιώτες, κυρίως για πληρωμή υποχρεώσεών τους.

Δεδομένου πως το πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του ELA βρισκόταν στα 89,1 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, το περιθώριο άντλησης επιπλέον ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες διαμορφώνεται στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.

Μείωση πέτυχε η ΤτΕ

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το νέο πλαφόν που θα ισχύει έως και τις 6 Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 88,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ, κατόπιν αιτήματός της στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει επίσημα στοιχεία για το ύψος της έκτακτης ρευστότητας, καθώς πλέον το Ευρωσύστημα παρέχει την ευχέρεια στις εθνικές αρχές να προβαίνουν σε σχετικές γνωστοποιήσεις, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.