A- A+
Visa Hellas: Ενημερωτική ημερίδα για εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ
Η Visa Hellas διοργάνωσε την Πέμπτη ενημερωτική ημερίδα για εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η απάτη μέσω καρτών πληρωμών στον 21ο αιώνα».

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της απάτης με κάρτες πληρωμών, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η παρουσίαση αντίστοιχων case studies από το εξωτερικό.

Από αριστερά, ο κ. Piet Lakeman, Senior Manager Διαχείρισης Κινδύνου της Visa Europe, ο κ. Λ. Κασούμης, Πρόεδρος της Visa Hellas και Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank, ο κ. Ν. Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Visa Europe, Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρος, ο Ταξίαρχος της ΕΛ. ΑΣ., Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, κ. Παρασκευάς Μαραπίδης, η κα. Ozlem Aktas, ειδική ερευνήτρια σε θέματα απάτης της αστυνομίας της Ολλανδίας και ο κ. Dave O’Reilly, αναλυτής οικονομικών ηλεκτρονικών εγκλημάτων του Κέντρου Ερευνών Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Πανεπιστημίου του ΔουβλίνουΤην ημερίδα αυτή, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι προηγούμενες διοργανώσεις είχαν γίνει όλες στην Αθήνα, τίμησε με την παρουσία του ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ταξίαρχος κ. Παρασκευάς Μαραπίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες τους εκπρόσωποι της Visa Hellas και της Visa Europe, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Κέντρου Ερευνών Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Δουβλίνου και της Αστυνομίας της Ολλανδίας, με ειδίκευση στην ανάλυση και καταπολέμηση υποθέσεων τέτοιου είδους.

Η προστασία των καρτών

Ο Πρόεδρος της Visa Hellas και Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank, κ. Λεωνίδας Κασούμης και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, κ. Νίκος Καμπανόπουλος, αναφέρθηκαν στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας της Visa Hellas, κυρίως στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, η οποία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στον χώρο της εγκληματικότητας.

Παράλληλα, οι δύο εκπρόσωποι της Visa τόνισαν την αξία της επένδυσης που πραγματοποιεί συστηματικά η Visa Europe για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Ειδικότερα, ο κ. Κασούμης δήλωσε: «Το θέμα της ασφάλειας βρισκόταν ανέκαθεν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Visa, στις μέρες μας όμως εστιάζουμε περισσότερο όλες μας τις δυνάμεις στην προστασία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών. Η Visa Hellas και οι τράπεζες μέλη της υιοθετούν διαρκώς τις πλέον προηγμένες και καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ασφάλειας, ενώ παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της εκπαίδευσης των καταναλωτών στην ορθή χρήση των οικονομικών τους μέσω των καρτών πληρωμών».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμπανόπουλος τόνισε: «Η Visa Europe έχει επενδύσει €1 δις στην ανάπτυξη των πληρωμών με τη λειτουργία του πιο αξιόπιστου, γρήγορου και ασφαλούς συστήματος επεξεργασίας συναλλαγών στην Ευρώπη. Θεωρούμε απόλυτη ευθύνη μας να εστιάζουμε ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των κατάλληλων μεθόδων καταπολέμησης της απάτης μέσω καρτών πληρωμών».

Η εμπειρία από το εξωτερικό

Στη συνέχεια ο κ. Lakeman, Senior Manager Διαχείρισης Κινδύνου της Visa Europe, παρουσίασε τη δράση της Visa Europe στον τομέα του Risk Management και της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και τις πρόσφατες τάσεις στα φαινόμενα απάτης στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο αναλυτής οικονομικών ηλεκτρονικών εγκλημάτων του Κέντρου Ερευνών Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και ειδικός σύμβουλος της Ιρλανδικής Εθνικής Αστυνομίας σε θέματα που αφορούν σε απάτες στο Διαδίκτυο με κάρτες πληρωμών, κ. Dave O’Reilly, ανέλυσε τις εξελίξεις στο θέμα της ανάπτυξης των κακόβουλων εφαρμογών λογισμικού, αλλά και τη διαδρομή του χρήματος από παράνομες ενέργειες μέσω Διαδικτύου.

Τέλος, οι κυρίες Ozlem Aktas και Arienne van Wijngaarden, ειδικές ερευνήτριες σε θέματα απάτης στην Αστυνομία της Ολλανδίας, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες συναδέλφούς τους από την Ελληνική Αστυνομία την υπόθεση Santee, μια πρόσφατη υπόθεση απάτης μέσω παγίδευσης ΑΤΜ τραπεζών (skimming).

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Visa Hellas βρίσκεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και οργανισμών, ιδιωτικών και δημόσιων, για την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της απάτης μέσω καρτών πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Visa Hellas προτίθεται να καθιερώσει τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής σε τακτική βάση.