A- A+
Έρχονται 500.000 ραβασάκια με νέους φόρους μετά τις εκλογές - Ποιοι θα πληρώσουν
Το εκκαθαριστικό για την αύξηση της προκαταβολής φόρου και για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα λάβουν αμέσως μετά τις εκλογές περίπου 500.000 φορολογούμενοι.

Ο λόγος γίνεται για αγρότες, επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα που πιάνονται στην τσιμπίδα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «ΤΑ ΝΕΑ», στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο Τaxisnet νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με έως και διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Οι επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καμπάνα της Εφορίας θα χτυπήσει πρώτα για τους αγρότες, λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%, που έχει ήδη ψηφιστεί.

Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.

Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ οι οποίες με τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο θα πιάνονταν στην τσιμπίδα της αυξημένης προκαταβολής φόρου από το 2016, με τις προσθήκες που έγιναν τον Αύγουστο με το Μνημόνιο καλούνται να βάλουν από φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Οι ψηφισμένες διατάξεις ορίζουν αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από το 55% θα εφαρμοστεί το 2016), επίσης αναδρομικά για τα κέρδη του 2014.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Από την άλλη πλευρά, αυξημένος θα είναι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% για ΙΧ με κινητήρες από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω.

Ειδικότερα, ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής: