A- A+
Προμήθεια έως και 300 ευρώ ανά έμβασμα για τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές
Αυξημένες προμήθειες, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που πλήρωναν πριν τα capital controls, πληρώνουν πλέον οι επιχειρήσεις για την πληρωμή προμηθευτών τους στο εξωτερικό.

Πλέον, για την αποστολή ενός εμβάσματος και την πληρωμή μίας εισαγωγής, εκτός από τη διαδικασία αίτησης - έγκρισης που απαιτείται, το κόστος έχει εκτοξευτεί.

Κι αυτό διότι η εκτέλεση του εμβάσματος γίνεται μόνο μέσω των καταστημάτων, κι όχι μέσω e-banking, όπου οι προμήθειες ήταν πάρα πολύ χαμηλές για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό.

Τα νέα κόστη

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», μέχρι πριν από την επιβολή των capital controls τα εμβάσματα μέσω του e-banking κόστιζαν από 2 έως και 10 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του.

Πλέον, το κόστος είναι πολλαπλάσιο και ξεκινάει από 10 ή 20 ευρώ για χαμηλά ποσά της τάξης των 5.000 ή των 10.000 ευρώ και φθάνει τα 100 ή τα 120 ευρώ -ανάλογα με την τράπεζα- για ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που το έμβασμα αφορά μεγάλα ποσά της τάξης των 150.000 ευρώ, το κόστος εκτοξεύεται στα 300 ευρώ, δημιουργώντας ένα πρόσθετο έξοδο για την επιχειρηματική δραστηριότητα, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη περίοδο.

Η γραφειοκρατία

Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας των διαδικασιών είναι το γεγονός ότι για μια απλή πληρωμή έως 10.000 ευρώ, απαιτείται η προσκόμιση στο κατάστημα τιμολογίων, προτιμολογίων, φορτωτικών κ.λπ., με αποτέλεσμα ο χρόνος για την έγκριση της συναλλαγής να πολλαπλασιάζεται.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν τα αιτήματα αφορούν ποσά άνω των 10.000 ευρώ, υποχρεώνοντας την τράπεζα να ελέγξει την ιστορικότητα των στοιχείων της επιχείρησης, έτσι ώστε να δικαιολογεί το ύψος του αιτούμενου για μεταφορά ποσού.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την έγκριση των αιτημάτων από επιχειρήσεις, η τράπεζα θα πρέπει να ελέγξει ότι η αιτούμενη μεταφορά χρηματικών ποσών στο εξωτερικό δεν υπερβαίνει σωρευτικά για τον μήνα και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας το 120% της μέγιστης μηνιαίας αξίας των εισαγωγών και ενδοκοινοτικών αποκτήσεων του προηγούμενου έτους.

Από την πλευρά της η επιχείρηση θα πρέπει, εκτός από τα έγγραφα και τις υπεύθυνες δηλώσεις, να συμπληρώσει έναν πίνακα που να αποτυπώνει με ακρίβεια το συνολικό ανά μήνα χρηματικό ποσό που μετέφερε στο εξωτερικό τον προηγούμενο χρόνο.