A- A+
Έρχεται νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει τις αγορές με κάρτα σε ξένα e-shop
Έτοιμο να «ανοίξει» τις αγορές με κάρτα μέσω online καταστημάτων στο εξωτερικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής δυνατότητα αγορών με κάρτα online υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονικά καταστήματα που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν έδρα το εξωτερικό.

Το εμπόριο εξαιρείται από αυτές τις συναλλαγές. Όλα τα e-shops που βρίσκονται εκτός Ελλάδος δεν δέχονται κάρτες που έχουν εκδώσει ελληνικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα των capital controls.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το επόμενο κύμα αλλαγών που αναμένεται είτε μέσα στην εβδομάδα ή μετά τις εκλογές, θα «ανοίξουν» αυτές οι αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγών με paypal.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοχοι «ελληνικών» καρτών θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους σε e-shops που είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Στη δεύτερη περίπτωση πάντως, αναμένεται να τεθεί συγκεκριμένο όριο ανά τράπεζα, το οποίο όταν ξεπερνιέται θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συναλλαγή. Μέχρι την επόμενη ημέρα...

Το ισχύον καθεστώς

Άλλωστε όριο ισχύει και σήμερα στις κατηγορίες επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στις οποίες επιτρέπεται η αγορά με κάρτα εξ αποστάσεως.

Επειδή το σχετικό όριο είναι σχετικά χαμηλό, σε σύγκριση με τις ανάγκες πριν την επιβολή των capital controls, πολλές φορές μέσα στην ημέρα οι ελληνικές κάρτες τίθενται εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως επιτρέπονται μόνο οι ακόλουθες συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που βρίσκονται εκτός Ελλάδος:

- πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ.)

- πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων

- πληρωμές συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς / ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα

- άλλες συνδρομές

- αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών

- αγορές βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών

- πληρωμές ξενοδοχείων

- ενοικιάσεις αυτοκινήτων

- πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών

- πληρωμές ψηφιακών παροχών μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications)

- υπηρεσίες διαδικτύου Η/Υ

- αγορά λογισμικού & προγραμμάτων Η/Υ

- διαφημιστικές υπηρεσίες

- διάφορες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις & επαγγελματίες

- υπηρεσίες / συναλλαγές προς το κράτος (πληρωμή φόρων, δικαστικά έξοδα, κ.τ.λ.)

- εκδόσεις / εκτυπώσεις

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της παραπάνω συναλλαγής είναι να μην έχει εξαντληθεί το ημερήσιο όριο της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα.

Κατά τα άλλα, μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το ύψος του ημερήσιου διαθέσιμου ορίου της κάθε κάρτας.