A- A+
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση η αύξηση του ορίου αναλήψεων -Στόχος τα 100 ευρώ την ημέρα
Σταθερό στα 60 ευρώ ημερησίως θα παραμείνει το όριο αναλήψεων από καταθετικούς λογαριασμούς, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν τη συναλλακτική συμπεριφορά των καταθετών κι έχουν διαπιστώσει ότι με τα σημερινά όρια οι πολίτες εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα.

Ως εκ τούτου, η αύξηση του ημερήσιου ορίου από τα 60 ευρώ που βρίσκεται σήμερα δεν είναι αναγκαία. Βέβαια, κι αναγκαία να ήταν, οι συνθήκες ακόμη δεν επιτρέπουν την αύξησή του.

Ο στόχος των 100 ευρώ

Στις τράπεζες θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, κι εφόσον βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και αρχίσει η επιστροφή κάποιων καταθέσεων, μπορεί να υπάρξει αύξηση του παραπάνω ορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούν χρονικά μία αναπροσαρμογή του στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Θεωρούν δε ότι ένα εφικτός στόχος είναι η διαμόρφωσή του ορίου αναλήψεων στα 100 ευρώ την ημέρα ή 700 ευρώ την εβδομάδα.

Σωρευτική ανάληψη

Από τον περασμένο μήνα οι καταθέτες μπορούν να «σηκώσουν» το εβδομαδιαίο όριό τους σωρευτικά και προκαταβολικά, δηλαδή στην αρχή του 7ημέρου.

Η εβδομάδα ανανεώνεται για τα συστήματα των τραπεζών τα μεσάνυχτα από Παρασκευή προς Σάββατο.

Από εκείνη την ώρα μπορεί να γίνει ανάληψη έως 420 ευρώ από κάθε λογαριασμό. Για να ανανεωθεί το όριο θα πρέπει να περιμένει έως το επόμενο Σάββατο.